Friday 16 October 2015

I opet Istanbul!

U Istanbulu sam bila više puta i svakako je grad po mojoj mjeri! Počevši od kulturoloških znamenitosti, preko tradiocionalne turske kuhinje, koja će zadovoljiti nepce svakog  gurmana i sve one koji vole  novu zemlju doživjeti kroz želudac,  preko iznimno gostoljubivih i vrijednih domaćina, pa sve do nezaobilaznog šarma Grand i Spice bazaara , najveće svjetske natkrivene tržnice sa više od 60 ulica i 4000 raznovrsnih dućana na kojem nije sve tako jeftino kao što većina misli! No, ako se znate dobro cjenjkat, a turska je kolijevka cjenjkanja i pazarenja, onda ste svakako na ˝konju˝ jer se iznosi znaju spustiti i za dobrih 50% ako ne i više! Tim više ako ste plavuša! Na bazaaru se barata engleskim jezikom, iako prodavači, čini se, znaju poneku riječ bilo kojeg jezika koji im treba u datom trenutku,pa vam se tako rado obrate i na tečnom hrvatskom! I jedan mali savjet, nikad ne odajite prodavaču da vam se neki komad sviđa, naprotiv, pronađite mu  neku manu pa se požalite!  Posjetite svakako Topkapi palaču i harem Aja Sofiju, Plavu đamiju, da vam sad ne bi ispirala mozak kulturološkim detaljima, koje ionako možete pronaći u svakom online ili tiskanom vodiču! Svakako preporučam online kupnju karata za Topkapi jer redovi znaju biti ogromni ipak je to grad sa 19 miliona stanovnika! Inače u Istanbul sam se zaljubila na prvi pogled, iako nije ogledalo Turske , dojmio me svojim mirisom , povjetarcom dok sam šetala uz more, okusima, glazbom, krcatim ulicama na kojima svi nešto nude, prodaju, viču, jure, gestikuliraju! Mir hotelske sobe ,osobito nakon Hammam kupke, može vam poremetiti  jedino hodža pozivom na prvu molitvu već u 6 sati ujutro!  Stoga se potrudite bookirati hotel koji nije ˝naslonjen˝ na džamiju! Mi smo ovog puta odsjeli u Wyndham Old City koji je bio relativno blizu svega ,sa predivnim lobbyem koji živi 24/7! Za svaku preporuku! Ovaj put smo odsjeli sa šestogodišnjim djetetom kojeg je najviše dojmio posjet akvariju i pečeni pileći bataci :-))))
Bogat i siromašan, prljav i čist, bučan i tih, Istanbul je pravi grad suprotnosti! Promet je katastrofalan stoga se pripremite se na stajanje u kolonama ili iznajmite biciklu! Od prtljage će vam najviše trebati strpljenje , otvorena osjetila i spremnost da prihvatite sve razlike među ljudima! Pažljivo osluškujte ritam grada, otkrit ćete mnogo novih stvari o sebi! Dinamika grada je naprosto zarazna, i duboku u sebi znam da mi ovo nije posljedni boravak u gradu na Bosporu samim tim što još ima krcato toga za istražit! A sad bacite oko na galeriju, nisam baš imala vremena za škljocanje ! Hope you like it! Pozdrav svima, čitamo se!
Veki



























4 comments:

Unknown said...

savršeno opisano i prikazano u slikama,razlog zašto te već duže vrijeme pratim <3

Unknown said...

Hvala puno Josipa!

tetalogopedica said...

Fale mi vaši/tvoji redovitiji postovi, ono za smijeh za dušu i tijelo!!

Unknown said...

A jebemu miša, najaktivnija sam doduše na Instagramu, za pisanje na blogu u zadnje vrijeme baš i nemam vremena! A često mi govore ovakve stvari, možda bi se trebala pomirit sa tastaturom i nastavit s pisanjem! Hvala u svakom slučaju!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...