Tuesday, 6 May 2014

Monade, uvik nike monade!

Što idem starija sve više mi se čini da previše vremena trošim na razmišljanje! Majčinstvo me u toj mjeri dosta promjenilo i često pokušavam zamislit kakav će život imat moje dijete odrastajući u današnjem vremenu! Ajoj!Vjerujem da nisam jedina s ovakvim mislima, ali gledajući svoje djetinjstvo, istodobno mu i zavidim , ali osjećam žalost i tugu! ČIni mi se da nikad neće imat ekipu kakvu sam ja imala, neće gradit logore po kvartu, neće jesti blato pretvarajući se da su njoki i pašticada, neće gurati plastične bebe u kolicima jer si odmah gay, neće se kupati gol ,od straha od bliceva i aparata, neće krast šipke susjedu Stevi, neće odlaziti s mamom i tatom u Trst u šoping, neće sa sebe ispirati sol sa samo litru vode( eh , ovo možda i oće!), neće se primat u pionire, neće sjedit u školi sa rukama iza leđa, neće karetom jurit niz Marjan, neće imati besplatne knjige, niti će znati kako se igra na franje i laštik! Neće imati spomenare ručno pisane, ni imati svoju Bandu los Amigos s kojom će se gađat kamenjima i verat po stablima! Činjenica je da klinci sve manje trče po travi i da im guzice sve više idu u širinu! Ah , bolje mi je da se ne upuštam o diskusiji o minulim vremenima , ili da Bože sačuvaj kradem njegovo djetinjstvo!On će imati svoje vrijeme,svoje šale, svoje igre, svoje male ljude,ali se jako bojim i same pomisli da će sve biti digitalno, kompjuterizirano, automatizirano, vibrirano, šifrirano, pasvordirano, skrinsejvano,apdejtano, procesirano, memorirano! A potom stanem, pogledam ga i vidim da je sretan! Sretan je u cijelom ovom haosu! Sretan je kad smo doma, sretan je kad smo u prirodi, sretan je kad mu se posvetim ( a to činim maksimalno)! Na kraj pameti mi je bila ova tema danas, ali zadnjih dana srela sam dvoje djece koja su mi rekla da im jako fali mama...Mama ide radit, pa kad dođe s posla idu na engleski ,na ples ,a onda idu spavat! Ima i onih puno gorih scenarija, ali to ostavljam za dan kad budem turbo nabrijana! Inšoma, djeca uvelike gube majčinsku figuru!Okružena su strancima koja ih odgajaju, strancima koja im čiste kuću i kuhaju, strancima koja ih treniraju , koja ih uče, strancima koji im utisnu poljubac za laku noć...Zato sam odabrala bit doma! I nije mi žao! Teško je uskladit posao i majčinstvo pogotovo u ovo današnje vrijeme, i sama osjećam grižnju savjesti svakoga minuta kad nisam s njim! Infišala sam ima bit! I nije mi žao! S vremena na vrijeme dobijem vaše poruke, kako im se sviđa blog jer su fotke ustvari modne, a tekst topao i iskren. Da, fotke su plod mojih druženja! Umjesto ispijanja kave mi  fotkamo,poližemo slaju, prošetamo! To su moji minuti u danu koje poklanjam sebi! I doslovno su minuti! Zbog toga su fotke više manje slične, neka neutralna pozadina , ja i moj ludi tekst! Tu i tamo volim se prodavat pod nakinđurenu  modno osvještenu plavušu, ali u suštini se brzo vratim u svoj svijet gdje predvladavaju razum i osjećaji!
Lipo smo se išćakulali danas! Vrime je da krenem malo crtat prije nego se zvijer probudi iz popodnevnog drijemeža! Bliži nam se školska revija 17.05.u klubu Hemingway u Splitu, pa ako imate volje slobodno navratite! Ulaz je slobodan!
Čitamo se vrlo skoro,
Pozdrav i stojte mi dobro!
Vedrana photos:Barbara Kurtović8 comments:

Anonymous said...

Ja sam totalni nostalgicar! foticka

Stela said...

Topao, iskren i osjećajan tekst. Divno kao i uvijek!

Mirela said...

Uvik mi je gušt pročitat vaš tekst i gledati vaše slike. Potpuno se slažem da današnja djeca imaju potpuno drugačije djetinjstvo od našeg i meni isto bude žao što moja curica neće neke stvari raditi kao i ja ali najjvažnije je da su oni sretni :) Samo se moram osvrnuti na ovo što ste napisali da ste odabrali biti doma s ditetom- to znači da ste mogli birati ali velika većina nas ne može birati (prva ja) što ne znači da manje volimo ili se manje brinemo za naše dite nego jednostavno život je takav i tih 8 sati (u idealnom slučaju) što nismo skupa najstojim što kvalitetnije nadoknaditi u drugom dijelu dana. Samo nastavite tako i dalje, pozdrav!

Mu Cephei said...

Potpuno se slazem! Ja sam jedna od sretnica koje u danasnje vrijeme to mogu sebi priustit i zahvalna sam sto je tako! Dosta njih i sto bi moglo krati vrijeme po kavama , teretanama i shoping centrima i obicno dodju zadnje po djecu u vrtic! Od njih se jezim! A dok je takvih kao vi ne bojim se da ce mi se dijete imat s kim igrat!

Poisson D'Avril said...

wow, genijalan ti je autfit!

Mu Cephei said...

Grasias!

Teta Logopedica said...

Jako dobar post. A kad u zadnje vrijeme čitam da će se šume i ostalo naplaćivat odmah pomislim na Marjan. Za koju godinu će se i đir do Bena plaćat masno, a vožnja karetima bi onda sigurno bila maloljetnički prijestup! Uf! :/

Mu Cephei said...

Upravo tako! Generacija Karet! Nesto neponovljivo! Hvala vam sto pratite Mu cephei i sudjelujete u ovim mojim ludorijama! Pozdrav ma gdje god bili!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...